Mi az energetikai tanúsítvány?

takarokep

Az energetikai tanúsítvány – vagy ahogyan a köznyelvben emlegetni kezdték, “épület zöldkártya” – nemcsak egy okirat, hanem lakásának, házának vizsgája is egyben. Az ingatlanok energetikai tanúsításának célja, hogy pontos képet kapjunk az adott épület alapvető energiaigényéről. Az energiatanúsítvány révén lehetőség nyílik javaslatok kidolgozására, amelyek az ideális komfortérzet (optimális hőmérséklet, páratartalom, és légcsere) biztosítása mellet hatékonyan csökkenthetik az ingatlan energiafelhasználását, s ezáltal üzemeltetési költségeit.

A vizsgálat eredménye, vagyis az energiatanúsítványba kerülő információ a háztartási gépeken láthatóhoz hasonló címke, amely az adott épület(rész) energiafogyasztási besorolását jelzi:

A vizsgált lakóépületek az energetikai tanúsítvány kiállítása során a fenti skálán látható besorolás szerint kerülnek osztályzásra; a legjobb „ AA++” kategóriától a legrosszabb ’JJ’ kategóriáig.

Fontos változás tovább 2016. január 1-től, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) révén épülő új ingatlanok esetében ennél az érvényes szabványnál 40%-kal energiatakarékosabbnak kell lenniük a falaknak, nyílászáróknak és a födémnek.

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig érvényes.